Ciemna, aksamitna, aromatyczna… Taka właśnie powinna być idealna polewa czekoladowa. Miłośnicy czekolady twierdzą, że każdy deser smakuje lepiej, jeżeli dodamy do niego polewę. Sporo w tym racji, dzięki niej wypieki nie dość, że znakomicie smakują, to jeszcze pięknie wyglądają. A w końcu jemy również oczami.
Polewa, która zawsze wychodzi idealna
Przygotowanie doskonałej polewy czekoladowej sprawia ogromną satysfakcję, jednak wymaga czasu. Nie należy się spieszyć, a wręcz przeciwnie – czerpać przyjemność i chłonąć zapach czekolady na każdym etapie pracy. Warto wykorzystać dobrej jakości czekoladę, dzięki której uzyskamy pożądany efekt, czyli aksamitną konsystencję i aromatyczny zapach. Jak przyrządzić polewę czekoladową? To proste! Należy pokroić lub połamać czekoladę na równej wielkości kawałki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i dodajemy łyżkę miękkiego masła. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i stopniowo dodajemy słodką śmietankę. Ponownie mieszamy na jednolitą, gładką masę. Jak powinna wyglądać idealna polewa czekoladowa? Wedel oferuje gorzkie czekolady z wysoką zawartością kakao, dzięki którym polewa wychodzi aksamitna i błyszcząca. Mimo że czekolady nadziewane są pyszne, nie sprawdzą się do przygotowania polewy, zwyczajnie nie będą wyglądać atrakcyjnie po podgrzaniu. Polewa czekoladowa Wedel, wykonana z tej tradycyjnej polskiej czekolady zagościła na stałe w wielu domach.
Na co należy uważać przygotowując polewę czekoladową?
Bardzo ważnym czynnikiem, który wpływa na efekt końcowy jest temperatura wody, w której rozpuszczamy czekoladę. Nie powinna przekraczać 50-60 stopni Celsjusza. Gdy woda będzie wrząca, możemy doprowadzić do rozwarstwienia lub nadmiernego zgęstnienia masy. Do kąpieli wodnej należy wykorzystać odpowiednie naczynia. Dno wierzchniej salaterki lub garnuszka nie powinno dotykać wody. Aby podgrzewała się równomiernie, warto wykorzystać emaliowany rondelek. Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie gorzkiej czekolady, ponieważ bardzo dobrze się roztapia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć również białej lub mlecznej.