Płytki na ścianę do kuchni

W każdym domu i mieszkaniu kuchnia okazuje się pomieszczeniem najtrudniejszym w aranżacji. Wymaga nie tylko odpowiednich starań na etapie planowania inwestycji i poszczególnych systemów, ale również na etapie umeblowania i wykończenia. Problematyczny może okazać się dobór płytek do kuchni, które powinny ułatwiać wykonywanie codziennych prac oraz stanowić wytrzymałą osłonę. Poniżej przyglądamy się płytkom dedykowanym do montażu na ścianie. Przedstawiamy ich najważniejsze właściwości użytkowe oraz podpowiadamy jakimi cechami kierować się w trakcie przeglądania dostępnych produktów.

Niekorzystne oddziaływania kuchenne a wybór płytek 

Podobnie jak łazienka, kuchnia jest tym pomieszczeniem w każdym domu, gdzie panują wyjątkowo intensywne i niekorzystne warunki. Mają one wpływ na jakość ścian i podłóg, które tym samym warto osłonić specjalną warstwą płytek. Jakie czynniki mają największe znaczenie w przypadku kuchni? Przede wszystkim będzie to podwyższony poziom wilgoci, którą płytki mogłyby nasiąkać. W przypadku płytek ściennych są one narażone także na bulgoczącą w garnkach wodę oraz różnorodne zachlapania i spryskania. 

Nie mniej ważnym czynnikiem jest podwyższona temperatura. Szczególnie w miejscach, gdzie znajdują się generujące ciepło przyrządy – takie jak kuchenka gazowa, płyta indukcyjna, lodówka. Narażone na takie oddziaływania płytki powinny odznaczać się podwyższoną odpornością termiczną. 

Płytki są wyborem optymalnym także z uwagi na typowy sposób wykorzystania powierzchni kuchennych. Płytki z łatwością oczyścisz, nawet z najbardziej wymagających plam – na przykład zaschniętych porcji sosu lub zupy, zwęglonych kawałków materii organicznej. Ich usunięcie byłoby o wiele trudniejsze w przypadku ścian pozbawionych płytek. Warto przy tym podkreślić, że detergenty i inne środki chemiczne wykorzystywane w czyszczeniu powierzchni płaskich nie są w stanie naruszyć struktury płytek ani zaszkodzić ich powierzchni. 

Jakie płytki na ścianę w kuchni? Kluczowe parametry 

Przeglądając płytki do kuchni na ścianę, warto pamiętać o kluczowych parametrach użytkowych, takich jak: klasa jakości, klasa ścieralności, klasa antypoślizgowości, poziom oporności na działanie wilgoci i wytrzymałość mechaniczna. 

Wyróżnia się dwie główne klasy jakości. W pierwszej znajdują się płytki o nienaruszonej powierzchni i krawędziach, pozbawione skaz i zarysowań. W drugiej – płytki posiadające mankamenty konstrukcyjne, strukturalne lub kolorystyczne. 

Ścieralność płytek określa się normą PEI, dzielącą się na kilka kategorii, od PEI1 do PEI5. W PEI1 znajdują się płytki dedykowane bezpośrednio na ściany, o najniższym stopniu ścieralności. Nie należy montować ich na powierzchni podłogi. W najwyższej klasie znajdują się płytki dedykowane do miejsc publicznych, w których ścieranie powierzchni jest ważnym i istotnym zagrożeniem. 

Porowatość, nazywana także nasiąkliwością, to kwestia istotna z uwagi na zdolność płytek do absorpcji wody. Jest oznaczana parametrem E, wyrażanym procentowo. Płytki o niskim poziomie nasiąkliwości oznaczone są jako E3%, płytki o wysokiej nasiąkliwości – mają nawet E10%. Oczywiście, warto wybierać nasiąkliwość na niskim poziomie, co pomoże w osłanianiu ścian przed dostępem wody. 

Antypoślizgowość to parametr istotny w czasie wyboru płytek kuchennych podłogowych, jednak zdecydowanie mniej ważny w przypadku wyboru płytek ściennych. Może mieć jedynie wpływ na przebieg czyszczenia ścian, generując minimalny opór. Parametr ten oznacza się symbolem R.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here