Ksylitol

Biały cukier nie jest produktem zdrowym – o tym nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Na szczęście na rynku dostępnych jest kilka jego zdrowszych zamienników, wśród których zdecydowanie wyróżnia się fiński ksylitol, znany także jako cukier brzozowy. Jego rosnąca popularność jest zdecydowanie uzasadniona, biorąc pod uwagę liczne prozdrowotne zalety ksylitolu.

Fiński ksylitol to produkt w 100 procent naturalny

Mimo bycia zaliczanym do kategorii słodzików, ksylitol fiński jest produktem pozyskiwanym w całkowicie naturalny sposób. Od wielu lat jest on otrzymywany z kory drzewa brzozowego wyłącznie w Finlandii. Aby jednak nie naciąć się na chińskie, pozyskiwane syntetycznie podróbki, należy zaopatrywać się w ksylitol wyłącznie w zaufanych sklepach internetowych, które w asortymencie mają oryginalny, fiński produkt. Pod względem chemicznym jest on zaliczany do alkoholi cukrowych. Charakteryzuje się on podobnym poziomem słodkości co biały cukier i dodatkowo wygląda praktycznie identycznie.

Zdrowy tryb życia polubi się z ksylitolem

Diabetolodzy i dietetycy są zgodni – ksylitol fiński może być częścią codziennej diety cukrzyków czy osób z insulinoopornością, ponieważ jego spożycie nie powoduje gwałtownych wyrzutów glukozy w organizmie. Niski indeks glikemiczny tego naturalnego słodzika w parze idzie z jego niską kalorycznością. W porównaniu z białym cukrem ksylitol posiada aż o 40 procent mniej kalorii, przez co świetnie sprawdzi się jako słodzik dla osób dbających o linię bądź stosujących diety redukcyjne.

Mocne zęby i kości dzięki ksylitolowi

Wśród wielu atutów cukru brzozowego na uwagę zasługuje też fakt, iż nie przyczynia się on do powstawania próchnicy zębów ani paradontozy. Z tego powodu coraz częściej można spotkać na rynku słodycze zawierające w swoim składzie ksylitol. W tym miejscu warto nadmienić, że słodzik ten mogą spożywać dzieci powyżej 3. roku życia – nie jest on rekomendowany dla młodszych maluchów. Ksylitol fiński przywraca również prawidłowe pH śliny, dzięki czemu stosowany jest w produktach takich jak gumy do żucia czy też płukanki do ust. Badania pokazują również, że cukier brzozowy wspomaga mineralizację kości i zębów, co może pomóc zapobiec osteoporozie.

Ksylitol pokochają kulinarni zapaleńcy

Ogromna popularność cukru brzozowego z pewnością jest mocno związana z tym, że jest produkt bardzo uniwersalny. Ksylitol fiński może być używany do słodzenia kawy czy herbaty, wszelkiego rodzaju ciast i innych słodkich wypieków a także deserów na zimno. Smak ksylitolu jest niemal identyczny ze smakiem białego cukru, jedynie niektóre osoby odczuwają charakterystyczny chłodny posmak. Należy jednak być ostrożnym przy dodawaniu go do drożdżowych bułeczek czy też chleba, ponieważ w tej roli ksylitol może być zawodny, przez co w konsekwencji ciasto nie wyrośnie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here