Jak zrobić jajka na twardo

Przez wiele lat jajka były uważane za bardzo zdrowy produkt. Następnie przez badania które mówiły o dużej ilości cholesterolu straciły na popularności. Obecnie nowe badania pokazują, że warto jeść jajka ponieważ niosą one szereg korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim są bogatym źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne. Należy również zwrócić uwagę że według WHO białko z jajka stanowi wzorzec do proporcji aminokwasów w innych produktach. Dodatkowo zawierają one również duże ilości witamin takich jak A, D, K i E oraz niektórych witamin z grupy B, jak również fosfor, wapń czy potas i sód.

Jak zrobić jajka na twardo?

Jak zrobić jajka na twardoJeśli już wiemy, że jajka cale nie są nie zdrowe należy odpowiedzieć na pytanie jak zrobić jajka na twardo. Do ich przygotowania będziemy potrzebować garnka takiej wielkości żeby wszystkie jajka zmieściły się na jego dnie. Nie będzie to problemem jeśli gotujemy 1-2 jaja, lecz w przypadku np. 10 jaj potrzebujemy szerokiego garnka lub lepiej ugotować je na dwa razy. Układanie jajek na sobie może doprowadzić do ich pęknięcia przy gotowaniu. Czasami wypłynie jedynie odrobina białka, ale zdarzają się przypadki (szczególnie gdy wkładamy do gotowania zimne jajka) że skorupka pęka mocno i duża część wylatuje do wody. W zależności od wielkości jajek inny będzie czas ich gotowania.

Rodzaje jajek

Jajka najmniejsze (sklepowe S) będą potrzebować około 8 minut gotowania, te trochę większe (sklepowe M) ugotują się w 9 minut, największe (sklepowe L) będą potrzebować nawet 10 minut jeśli chcemy mieć pewność że całe będą na twardo. Jajka najlepiej włożyć do zimnej wody. Wkładamy je używając łyżki tak żeby delikatnie zostawić je na dnie garnka. Włożenie do zimnej wody spowoduje, że będą one ogrzewały się powoli co nie pozwoli na ich pęknięcie. W przypadku wkładania jajek do wrzątku duża różnica temperatur może spowodować pęknięcie skorupki. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika, tak żeby woda tylko lekko wrzała. Czekamy wskazaną wcześniej liczbę minut . Po tym czasie wylewamy do zlewu większość wody, po czym uzupełniamy garnek zimną wodą. Pozwoli to na zatrzymanie procesu gotowania, który mógłby doprowadzić do sinienia żółtek. Po kilku minutach wyjmujemy jajka i możemy je obrać. Warto robić to na ciepło, ponieważ skorupka lepiej wtedy odchodzi.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here